TAMKin Virtain toimipisteen printtikurssilla on tehty lehtiä keväästä 2010 asti. Kaksi ensimmäistä julkaisua kantoivat nimeä “Läpyskä” ja niitä jaettiin oppilaitoksen sisällä kopiokone- ja pdf-versioina. Sittemmin lehti painettiin lehtipainossa ja jaettiin ilmaisjakelussa Virroilla ja laajemminkin ympäri Suomea: näin syntyivät “Ota mukaan”, “Villi visio” ja “Oivallus”.

tiistai 27. tammikuuta 2015

Oivallus-lehden ilmoitushinnat

Tässä ne ovat: Oivallus-lehden edulliset ilmoitushinnat. Seuraavan lehden aineistopäivä on 3.3. Sinäkin haluat varmasti olla luomassa hyviä uutisia.

Varaa ilmoituksesi heti. Ota yhteyttä esimerkiksi yhteydenottolomakkeella. Varmista, että ilmoituksesi ehtii mukaan uuteen lehteen!

sunnuntai 25. tammikuuta 2015

SAMI HEDBERG 365 Maailmanennätyskiertue 2015 Virroille

Kymmenen vuotta stand up –komiikkaa tehnyt Sami Hedberg tekee vuonna 2015 ennätyksellisen suuren kiertueen. Kiertue pysähtyy myös Virtain Pirtillä 25.8. klo 18 ja 21.

Suosikkikoomikon kalenterissa on keikkoja yhtä paljon kuin vuodessa päiviä – 365! Sami aikoo rikkoa Guinessin maailmanennätyksen tekemällä enemmän keikkoja kuin kukaan koskaan ennen!

Samin hauskimpien hahmojen ja rakastetuimpien juttujen lisäksi 365-kiertueella on mukana uusia koomisia tarinoita ja ainutkertaista improvisaatiota.
 
10-vuotisjuhlakiertue on täynnä ilmiömäisiä hetkiä, pikkuhiljaa hoikistuvan pullukan täyteläistä vartaloa ja tietysti tunnetta täynnä olevaa huumoria!

Samin mukana pääset nauttimaan hersyvistä nauruista niin isoilla kuin pienilläkin estradeilla aina Helsingistä Utsjoelle asti.

Kiertue starttaa helmikuussa ja huipentuu joulukuussa Hartwall Arenalle.

Tule mukaan tekemään ennätystä – liput maailman suurimmalle stand up –kiertueelle myynnissä nyt! www.lippu.fi

Katso kaikki keikat
www.the365.fi
 

torstai 15. tammikuuta 2015

Viestinnän virtuoosiksi Virroilla

Jussi Försti aloitti kotisivujen tekemisen yläkoululaisena yhdessä kavereidensa kanssa Evijärvellä.

- Se oli hauskaa kokeilua. Vieraskirjan kautta annoimme toisillemme palautetta ja kehittelimme sivuja. Yrittäjähenkeä minussa oli jo silloin. Lukioaikana tein omalle korisjoukkueellemme nettisivut. Perustin 17-vuotiaana lukiolaisena ensimmäisen yritykseni. Nettiverkkokauppani keskittyi koripallotekstiileihin.

Jussin yritys Mainostoimisto WebGarden Oy tarjoaa asiakkaille massasta erottuvia markkinoinnin
ratkaisuja. Virrat valikoitui Jussille koulutuspaikkakunnaksi halusta oppia videoiden huipputekijäksi.



Hän aloitti opiskelun TAMKin Virtain toimipisteessä viestinnän koulutusohjelmassa vuonna 2011. Hän valmistui medianomiksi syksyllä 2014.

- Minua kiinnostaa tekeminen. Haluan kehittää osaamistani jatkuvasti. Toimeksiantajia on ollut kiitettävästi eri toimialoilta ja yhteistyö heidän kanssaan jatkuu.

Virtain lukio on tarjonnut Jussille tänä syksynä uusia haasteita. Lukion musiikkiteatteriopintoja
suorittavat nuoret ovat kahden kurssin aikana toteuttaneet lyhytelokuvaprojekteja Jussin johdolla. Ensimmäiset videot olivat harjoituksia.

- Opettaminen kiinnostaa minua. Nuorten kanssa on hauskaa puuhata. Tulevaisuudessa Jussi
suuntaa takaisin Etelä-Pohjanmaalle. Todennäköisesti koti ja työ löytyvät Seinäjoelta.

- Virrat on ollut mukava paikkakunta, mutta veri vetää kotiseudulle.

Teksti: Helena Kairamo
Kuva: Anssi Kaunismäki

keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Harjoittelu muuttui työksi

Ari Pietilä, 28, aloitti opiskelunsa Virroilla digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin linjalla vuonna
2011. Hän toimii opiskelunsa ohessa Headline-studion äänisuunnittelijana.

- Koulunkäynti Virroilla on ollut sopivasti haastavaa, välillä leppoisempaa ja välillä kiireellisempää. Olen saanut paljon hyviä ystäviä ja hyvän pohjan koulutukselleni. Paljon riippuu itsestä, Ari kertoo hyvin edistyneistä opinnoistaan.



Ari Pietilän tavoitteena on valmistua vuoden 2015 keväällä.

Headline-studioon Ari päätyi viime syksynä etsiessään sopivaa harjoittelupaikkaa.

Headline on vuodesta 1995 toiminut ääni- ja musiikkistudio, jonka on perustanut Yön ex-kitaristi Jani Viitanen. Siellä ovat Yön lisäksi käyneet äänityttämässä levynsä muun muassa Apulanta, Jonne Aaron ja lukuisia muita tunnettuja artisteja.

-Teen kaikenlaista äänen ja musiikin parissa bändimusiikista mainoksiin, puheisiin ja  elokuvasävellyksiin. Opiskelujen jälkeen aion tehdä enemmän erilaisia projekteja. Mahdollisesti ostan itselleni osan studiosta.

Oman jutun löytäminen oli Arille monen vuoden tulos. Ajan kanssa ja kokeilemalla hän kertoo päässeensä tähän pisteeseen.

Työ alkaa usein vasta kymmeneltä aamulla, mutta jatkuu jopa aamuyön tunneille. Työpäivät ovat usein 12-16 tunnin luokkaa.

- Äänitys ja miksaus ovat isoimpia juttujani. Perinteisenä työpäivänä bändin saapuessa mikitetään ensin soittimet. Sitten aloitetaan äänitys. Useiden eri laitteiden kautta ääni päätyy lopulta digitaaliseen muotoon tietokoneelle. Lopuksi kuunnellaan mikä kuulostaa parhaimmalta ja
sopivammalta. Lopuksi äänelle suoritetaan jälkikäsittely eli miksaaminen, Ari kuvailee työvaiheitaan.

Minna Karjalainen

TAMKin opiskelijat menestyneet hyvin


Virroilla opiskelleetTampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) medianomiopiskelijat siirtyvät Tampereen Mediapolikseen keväällä.

Virtain toimipisteessä medianomiopiskelijoilla on ollut käsikirjoittamisen ja kuvallisen ilmaisun sekä
digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin suuntautumisvaihtoehdot.

Siitä, millaisiin ammatteihin opiskelijat ovat päätyneet ja kuinka heillä on mennyt valmistuttuaan, on
otettu selvää muun muassa dokumentin avulla.

Itsekin Virroilla opiskellut Ulla-Riikka Haapanen tekee parhaillaan kurssityönään dokumenttia, joka
kertoo Tampereen ammattikorkeakoulun Virtain toimipisteen entisistä opiskelijoista.

- On mielenkiintoista saada tietää, minne opiskelijat ovat päätyneet. Toivottavasti myös katsojat ovat sopivan tirkistelynhaluisia ja kiinnostuvat dokumentin aiheesta.

Ulla-Riikka aloitti dokumentin tekemisen kurssityötä varten syksyllä. Pian valmistuva versio on ensimmäinen. Tavoitteena on haastatella aiheen tiimoilta vielä muutamaa hieman vanhempaa opiskelijaa ensi vuonna.





Ulla-Riikka Haapanen on ollut hyvin tyytyväinen opiskeluunsa Virroilla.

Opiskelijasta ammattiin

Ensimmäinen haastateltava on Linda Mäki-Kala,25-vuotias toimitussihteeriCosmopolitanissa. Hän on valmistunut Virroilta Käsikirjoittamisen ja kuvallisen ilmaisun linjalta. Valmistuttuaan hän työskenteli aluksi MeNaiset -lehdessä toimittajana.
Linda Mäki-Kala


Toinen haastateltava on Joona Teittinen, 25-vuotias tuotantopäällikkö Fullsteam Records -yrityksessä.
Hän tekee myös miksaajan keikkahommia. Teittinen on opiskellut Virroilla digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin linjalla.

Joona Teittinen

-Joku voi olla täysin hukassa, millaisiin tehtäviin haluaa hakeutua valmistumisen jälkeen. Toivon,
että dokumentti avartaisi katseita monipuolisesta medianomikoulutuksesta. Tällainen projekti olisi
mielenkiintoista toteuttaa useamman vuoden päästä uudelleen, Ulla-Riikka kertoo.

Aihe koskettaa dokumentin tekijää henkilökohtaisesti, sillä oma valmistuminen on edessä keväällä. Vaikka Ulla-Riikka onkin jo ehtinyt työskennellä monessa projektissa, työllistyminen mietityttää. Viimeinen haastateltava on Ulla-Riikka itse.

-Olen ollut todella tyytyväinen opiskeluun Virroilla, vaikka ensin epäilytti muuttaa näin pienelle paikkakunnalle. Olen saanut jo nyt hyvät valmiudet työskentelyyn alalla.

–Projektit ovat olleet mielenkiintoisia ja opettavaisia. Vaikka alan koulutus Virroilla loppuu, ovat opettajat huolehtineet meistä todella hyvin ja varmistaneet, että kaikki valmistuvat. Helppoa se ei varmasti ole ollut.

Etuna monipuolisuus

Ulla-Riikan mukaan hänen dokumenttinsa aihe on kiinnostava siksi, että media-alalla voi päätyä lukuisiin erilaisiin ammatteihin.

- On eri asia valmistua ja päätyä esimerkiksi sairaanhoitajaksi, kuin valmistua medianomiksi ja päätyä mitä erilaisempiin tehtäviin.

- Toki jokaisessa koulutuksessa on vaihtoehtoja. Olen töissä tavannut ihmisiä, jotka ovat ennen opiskelleet Virroilla. Osa heistä on valmistunut ja osa lähtenyt kesken koulun esimerkiksi tv-tuotantoihin, Ulla-Riikka kuvailee.

Ulla-Riikka Haapanen on itse 24-vuotias ja tehnyt töitä tuotantokoordinaattorina, mutta opiskelee tällä hetkellä täysipäiväisesti.

-Valmistuttuani aion pysyä tällä alalla – hienoa on, että se voi tarkoittaa hyvin monia erilaisia
projekteja ja työpaikkoja.

Teksti: Minna Karjalainen
Kuvat: Ulla-Riikka Haapasen arkisto


lauantai 10. tammikuuta 2015

Savolainen boheemi elää

Antti Heikkinen – Risainen elämä (Siltala 2014)

Juice Leskinen (1950–2006) koki elämänsä aikana niin nousut ja laskut, huiput ja pohjakosketukset. Mies ehti elämänsä aikana tehdä useamman ihmisen työt, aina musiikista runojen kautta näytelmiin asti.



Ensiksi herättää kunnioitusta teoksen koko. Lähes 500-sivuinen elämäkerta on suuri ponnistus nuorelta kirjailijalta, joka on haastatellut yli sataa henkilöä kirjaa varten. Kuva Leskisestä hahmottuu yksityiskohtaisesti sekä johdonmukaisesti aina viimeisiin päiviin asti. 

Kirjailija hyödyntää rohkeasti valtaisaa haastattelumateriaalia. Hän ei silti pelkää omien tulkintojensa
esittämistä.

Aluksi tosin lukijaa voivat alatyyliset ja epäakateemiset ilmaisut hieman kummeksuttaa. Toisaalta teksti istuu hyvin Leskisen omaan ilmaisuvoimaan.

Nilsiäläissyntyisenä kirjoittajana Antti Heikkinen ei ole unohtanut savolaisen huumorin tehokkuutta.
 
Kirja on kattava ja sisältää paljon muun muassa laulutekstien tulkintaa. Heikkinen analysoi Leskisen tuotantoa kappale kappaleelta ja levy levyltä. Toisaalta analyysit ovat jokseenkin epätasapainossa: kaikista lauluista ei sanottavaa juuri löydy. Lisäksi joitain asiavirheitä on myös tekstiin jäänyt.
 
Tiivistäen voidaan kuitenkin todeta, että Risainen elämä kuvaa kohdettaan rehellisesti ja kokonaisvaltaisesti. Suosittelen Leskisen levytuotannon revanssikuuntelua elämäkerran yhteydessä.

Teksti ja kuva: Aapo Kukko

perjantai 9. tammikuuta 2015

Juice Leskisen kirjallinen aarreaitta


Marraskuisena torstaipäivänä saavun Tampereelle, tarkalleen ottaen Tampellan alueelle. Olen sopinut tapaamisen Viola-kodin toiminnanjohtajan Niina Lahden kanssa. Hän on luvannut esitellä minulle Juice Leskisen kirjaston tiloja.

Pian saavummekin Pellavantorin perällä sijaitsevalle ovelle, jonka yläpuolella kohoava kyltti paljastaa sananikkarin hymyilevät kasvot.

Juice Leskisen taiteellisesta työstä tunnetaan parhaiten musiikki. Kuitenkin yhtä kiinteästi hänen
persoonaansa määrittelivät kirjallinen työskentely sekä lukeminen.



Ensimmäisenä Juicen kirjastossa hätkähdyttääkin kirjojen valtava määrä: yli 2300 teosta. Opuksia löytyy runoista kotimaiseen kaunokirjallisuuteen ja keittokirjoista sarjakuviin.

Kirjastoa voi vuokrata erilaisia yksityis- ja kokoustilaisuuksia varten. Idyllisessä tilassa on kuultu muun muassa runonlausuntaa ja musiikkiesityksiä. Tulevaisuudessa olisi tarkoitus järjestää myös koululais- ja opiskelijavierailuita: yksi Juicen kirjaston päämotiiveista onkin alun perin ollut suomen kielen sekä kirjallisuuden tuntemuksen ylläpito.

Tähän Leskisen tuotanto ja hänen jättämä kirjallinen aarreaittansa sopivat paremmin kuin hyvin.

Ennen lähtöä istahdan vielä Juicen rakkaaseen nojatuoliin. Väkisinkin miettii, mitä kaikkea mies on
pohdiskellut siinä keinutellessaan: pakinoita, lyriikkaa, runoja, aforismeja. Tuoli henkii luovaa voimaa.


Ulkona on jo pimeää ja oven yläpuolella loistaa valokyltti. Leskisen kasvot erottuvat entistä paremmin Pellavantorin laidalta.

Kiitän Niina Lahden ja Saara Koivusen avustuksesta jutun tekemisessä!

Teksti ja kuvat: Aapo Kukko

torstai 8. tammikuuta 2015

Köyhän pelot

Köyhänä opiskelijana saa aina olla pelkäämässä, että jokin hajoaa. Kun keskimmäinen lamppu sammui olohuoneen katossa, alkaa jo pelätä, kuka senkin maksaa ja löytää uuden tilalle!

Kaikki lamput ovat aina ihan ihme mallia ja prikulleen samannäköisiä, mutta silti vääriä. Koskaan ei ole varalla kaapissa uutta, täydellisesti istuvaa varalamppua. Ei ikinä.

Ja siinä meni imurin pölypussi täyteen. Katastrofi. Etsi sille sitten sama malli. Kuka maksaa? Taas syödään nuudelia, kun viimeiset rahat menivät imurin pölypussiin!

Kun jääkaapin kahva irtosi, pelkäsimme häätöä ja koko jääkaapin täydellistä korvausta.


Sitten vielä suihkun suodattimesta irtosi pala niin, että vesi ruiskahteli ympäriinsä kuin virtsatulehdusta sairastava ihminen. Siinä sitä seisoo ruiskahtelusuihkun lennellessä shampoon
täyttämän tukan ohi, saamatta jääkaapista ruokaa hajonneen kahvan takia, nyppien myöhemmin täydestä pölypussista pölyjä sormella. Halvempaa sekin on. Nöyryttävää, mutta halvempaa.

Sitä ne ovat jossain vaiheessa tehneet ne kuuluisat ja rikkaatkin ihmiset. Aivan varmasti ovat nyhtäneet pölypussia salaa illalla jossain soluasunnossa kaapit täynnä pussinuudelia.

PS. Taloyhtiö korvasi asuntomme vahingot, paitsi pölypussit.

Kuva ja teksti: Minna Karjalainen

keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Yliroudari roudaa, asentaa ja miksaa

Yliroudari on virtolaisen Antti Vainion (s. 1986) äänentoistoalan yritys. Vainio perusti yrityksen vuonna 2009 ollessaan vielä opiskelija.



- Opiskelin Tampereen ammattikorkeakoulussa Virtain toimipisteessä Digitaalinen ääni ja kaupallinen musiikki -linjalla. Tekniikkaan liittyvät asiat ovat aina kiinnostaneet enemmän
kuin muusikkous. Äänentoistoalan yrityksen perustaminen oli myös hyvä keino työllistää itsensä jo
opiskelijana, kertoo Vainio noin 400 keikkaa myöhemmin.

Vainion asiakkaita ovat olleet muun muassa Juha Tapio, Pelle Miljoona, Ipanapa ja Pirulainen.

- Parasta tässä työssä ovat ihmiset. Työ on myös monipuolista; kaikki keikat ovat erilaisia vaikka bändi ja keikkapaikka olisikin sama. Joskus ajomatkat tuntuvat pitkiltä, mutta siihen tottuu.

Yliroudari tarjoaa myös studiopalveluja musiikin äänityksestä lopulliseen miksaukseen. Vainion alkuvuosi vierähtääkin kahden eri albumituotannon parissa äänittäen ja miksaten. Livekeikoille mies
suuntaa taas helmikuussa.

Teksti ja kuva: Antti Lainas