TAMKin Virtain toimipisteen printtikurssilla on tehty lehtiä keväästä 2010 asti. Kaksi ensimmäistä julkaisua kantoivat nimeä “Läpyskä” ja niitä jaettiin oppilaitoksen sisällä kopiokone- ja pdf-versioina. Sittemmin lehti painettiin lehtipainossa ja jaettiin ilmaisjakelussa Virroilla ja laajemminkin ympäri Suomea: näin syntyivät “Ota mukaan”, “Villi visio” ja “Oivallus”.

lauantai 10. tammikuuta 2015

Savolainen boheemi elää

Antti Heikkinen – Risainen elämä (Siltala 2014)

Juice Leskinen (1950–2006) koki elämänsä aikana niin nousut ja laskut, huiput ja pohjakosketukset. Mies ehti elämänsä aikana tehdä useamman ihmisen työt, aina musiikista runojen kautta näytelmiin asti.Ensiksi herättää kunnioitusta teoksen koko. Lähes 500-sivuinen elämäkerta on suuri ponnistus nuorelta kirjailijalta, joka on haastatellut yli sataa henkilöä kirjaa varten. Kuva Leskisestä hahmottuu yksityiskohtaisesti sekä johdonmukaisesti aina viimeisiin päiviin asti. 

Kirjailija hyödyntää rohkeasti valtaisaa haastattelumateriaalia. Hän ei silti pelkää omien tulkintojensa
esittämistä.

Aluksi tosin lukijaa voivat alatyyliset ja epäakateemiset ilmaisut hieman kummeksuttaa. Toisaalta teksti istuu hyvin Leskisen omaan ilmaisuvoimaan.

Nilsiäläissyntyisenä kirjoittajana Antti Heikkinen ei ole unohtanut savolaisen huumorin tehokkuutta.
 
Kirja on kattava ja sisältää paljon muun muassa laulutekstien tulkintaa. Heikkinen analysoi Leskisen tuotantoa kappale kappaleelta ja levy levyltä. Toisaalta analyysit ovat jokseenkin epätasapainossa: kaikista lauluista ei sanottavaa juuri löydy. Lisäksi joitain asiavirheitä on myös tekstiin jäänyt.
 
Tiivistäen voidaan kuitenkin todeta, että Risainen elämä kuvaa kohdettaan rehellisesti ja kokonaisvaltaisesti. Suosittelen Leskisen levytuotannon revanssikuuntelua elämäkerran yhteydessä.

Teksti ja kuva: Aapo Kukko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti