TAMKin Virtain toimipisteen printtikurssilla on tehty lehtiä keväästä 2010 asti. Kaksi ensimmäistä julkaisua kantoivat nimeä “Läpyskä” ja niitä jaettiin oppilaitoksen sisällä kopiokone- ja pdf-versioina. Sittemmin lehti painettiin lehtipainossa ja jaettiin ilmaisjakelussa Virroilla ja laajemminkin ympäri Suomea: näin syntyivät “Ota mukaan”, “Villi visio” ja “Oivallus”.

keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Harjoittelu muuttui työksi

Ari Pietilä, 28, aloitti opiskelunsa Virroilla digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin linjalla vuonna
2011. Hän toimii opiskelunsa ohessa Headline-studion äänisuunnittelijana.

- Koulunkäynti Virroilla on ollut sopivasti haastavaa, välillä leppoisempaa ja välillä kiireellisempää. Olen saanut paljon hyviä ystäviä ja hyvän pohjan koulutukselleni. Paljon riippuu itsestä, Ari kertoo hyvin edistyneistä opinnoistaan.Ari Pietilän tavoitteena on valmistua vuoden 2015 keväällä.

Headline-studioon Ari päätyi viime syksynä etsiessään sopivaa harjoittelupaikkaa.

Headline on vuodesta 1995 toiminut ääni- ja musiikkistudio, jonka on perustanut Yön ex-kitaristi Jani Viitanen. Siellä ovat Yön lisäksi käyneet äänityttämässä levynsä muun muassa Apulanta, Jonne Aaron ja lukuisia muita tunnettuja artisteja.

-Teen kaikenlaista äänen ja musiikin parissa bändimusiikista mainoksiin, puheisiin ja  elokuvasävellyksiin. Opiskelujen jälkeen aion tehdä enemmän erilaisia projekteja. Mahdollisesti ostan itselleni osan studiosta.

Oman jutun löytäminen oli Arille monen vuoden tulos. Ajan kanssa ja kokeilemalla hän kertoo päässeensä tähän pisteeseen.

Työ alkaa usein vasta kymmeneltä aamulla, mutta jatkuu jopa aamuyön tunneille. Työpäivät ovat usein 12-16 tunnin luokkaa.

- Äänitys ja miksaus ovat isoimpia juttujani. Perinteisenä työpäivänä bändin saapuessa mikitetään ensin soittimet. Sitten aloitetaan äänitys. Useiden eri laitteiden kautta ääni päätyy lopulta digitaaliseen muotoon tietokoneelle. Lopuksi kuunnellaan mikä kuulostaa parhaimmalta ja
sopivammalta. Lopuksi äänelle suoritetaan jälkikäsittely eli miksaaminen, Ari kuvailee työvaiheitaan.

Minna Karjalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti