TAMKin Virtain toimipisteen printtikurssilla on tehty lehtiä keväästä 2010 asti. Kaksi ensimmäistä julkaisua kantoivat nimeä “Läpyskä” ja niitä jaettiin oppilaitoksen sisällä kopiokone- ja pdf-versioina. Sittemmin lehti painettiin lehtipainossa ja jaettiin ilmaisjakelussa Virroilla ja laajemminkin ympäri Suomea: näin syntyivät “Ota mukaan”, “Villi visio” ja “Oivallus”.

tiistai 23. joulukuuta 2014

Sarjakuva - mielen seoskaivo

Reetta Levanderin elämässä sarjakuvat ovat olleet läsnä pienestä pitäen. Niiden piirtäminen alkoi jo kouluikäisenä ja tekeminen jatkuu yhä omaelämäkerrallisen sarjakuvablogin muodossa.

– Aloitin blogin pitämisen lasinpuhallusopiskelujen ohella, jotta voisin pääasiassa purkaa turhautumistani sinne mutta myös jakaa hauskat tapahtumat kavereille. Nykyään siitä on tullut mielen seoskaivo, jonne piirrän asioita tussilla suoraan vihkoon sen enempiä hahmottelematta. Postaukset voivat sisältää melkein mitä vain, arkipäiväisiä juttuja, tapahtumia ja ajatuksia.


 
Levander on tehnyt myös painettua sarjakuvaa, mutta hän ei vielä ole toistaiseksi lähestynyt kotimaisia kustantamoja. Ajatus kyllä houkuttelisi, sillä hänen mielestään suomalaisella sarjakuvalla on valoisa tulevaisuus niin painetun kuin digitaalisen sarjakuvan saralla.

– Mielestäni suomalaisella sarjakuvalla menee hyvin, netissä on paljon sarjakuvablogeja ja sarjakuvasivustoja, koko ajan pulpahtelee esiin uusia tekijöitä ja menestyneempiä albumeita on käännetty monelle kielelle.

Muita nuoria sarjakuvantekijöitä Levander neuvoo ytimekkäästi ja tyhjentävästi.



– Piirrä paljon, ota opiksi palautteesta ja nauti tekemisistäsi. 


Teksti: Aapo Kukko
Kuvat: Reetta Levander

Kuka?

Nimi ja ikä: Reetta Levander, 26 vuotta.
Kotipaikka: Äijänneva, asuu nykyisin Kiikoisissa.
Ammatti: Koulutukseltaan lasiartesaani, sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja. Tällä hetkellä pitää piirustus- ja lasinmaalauskursseja Sastamalan kansalaisopiston Kiikoisten osastolla.
Lempisarjakuva: JP Ahosen Villimpi Pohjola.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti